2012: Het einde van dit systeem?

Het jaar 2011 is ten einde, net zoals misschien de euro en wie weet wat nog meer. Het volgende jaar was al berucht voordat het begon. De Maya’s hebben al heel lang geleden een voorspelling gedaan voor 2012 dat er grote, drastische en wereldwijde veranderingen zouden komen, aangezien hun kalender, hun allergrootste cyclus, dit jaar afloopt. Zij hebben ook op basis van hun kalender met enige precisie de komst van de Spanjaarden in 1492 voorspeld, die zij dan voor goden aanzagen (foutje!), maar dat geeft wel aan dat hun voorspellingen niet bij voorbaat als onzinnig te bestempelen zijn. De voorspelling van de grote veranderingen in 2012 is niet erg duidelijk of eenduidig, maar het is wel frappant dat wij net nu zo’n diepe en veelzijdige crisis van het systeem meemaken. En we hebben het diepste punt van de crisis schijnbaar nog niet bereikt, dus wie weet wat 2012 ons gaat brengen? 

Terwijl de Derde Wereld over het algemeen niet veel merkt van de crisis (het is daar immers meestal crisis voor de mensen in de straat), liep eerst de economie van de VS in de soep en is inmiddels Europa in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. De steeds gegroeide internationale afhankelijkheid, de verschillende nationale belangen en de alom vertegenwoordigde corruptie, zijn blijkbaar geen geslaagde combinatie. Hè, wat jammer nou. Maar wij waren toch zo ver ontwikkeld? Of zijn we juist zo ver verdwaald? In ieder geval zijn we zo ver, dat wij bijna voor alles afhankelijk zijn geworden van anderen, van het systeem, van mensen die we niet kennen en die we dus niet eens wel of niet kunnen vertrouwen. Zou de tijd echt komen dat we moeten gaan laten zien of we nog zonder dit systeem kunnen overleven? Zonder geld, of zonder elektriciteit, dat zou wel spannend zijn. 

Stiekem (en dus nu niet meer zo stiekem) hoop ik er wel een beetje op. Ik speel al jaren met die fantasie. Ik genoot er ook zo van toen de winter van twee jaar geleden zo’n pak sneeuw op de stoep legde, dat niemand zich meer anders kon verplaatsen dan met de benenwagen. Heerlijk, zo’n natuurlijke zuivering van een van haar eigen natuur vervreemde cultuur. Ik denk dat alles eerst duister moet worden, dat het egocentrische systeem zichzelf moet opblazen en moet vallen, voordat we er massaal achter gaan komen dat het licht in onszelf zit en dat we alles wat we nodig hebben al in ons hebben: het instinct om te overleven, liefde, passie, wijsheid, weten en intuïtie om te weten wat we willen, het denkvermogen om te organiseren en het lichaam om onze wensen uit te voeren.

Hoopvol is dat ik dichtbij steeds meer mensen zie die begrijpen dat problemen die je ervaart, in de eerste plaats persoonlijk zijn en dat je dus binnen jezelf moet beginnen om ze op te lossen. Maar aan de andere kant zie ik op een groter niveau een angstige Eerste Wereldbevolking die zich in paniek vastklampt aan alle bezittingen die ze nog heeft en die alle uitgaven aan mooie en essentiële zaken als luxe is gaan beschouwen (net zoals onze regering dat doet). Ik zie mensen die weigeren naar zichzelf te kijken, maar de schuld van de crisis bij het systeem leggen, alsof zij daar niet zelf hun rol in spelen en eraan bijdragen, door zich afhankelijk op te stellen ten opzichte van het economisch-politieke systeem. Dat systeem is niet meer dan een illusie en onze afhankelijkheid ervan is een door angst ingegeven keuze.

We komen er nu wel steeds meer achter dat bewustwording niets vrijblijvends meer is, maar een absolute noodzaak. Ik hoop dat iedereen in 2012 wakker zal worden en in de spiegel zal kijken. En als dat niet vanuit vrije wil gebeurt, dan hoop ik dat wat er voor die wakkerwording nodig zal zijn, niet al te rampzalig is. Wie openstaat voor en leert van de kleine, subtiele, persoonlijke signalen die iedereen krijgt, die zal geen rampspoed nodig hebben om te leren wat essentieel, en wat overbodig is in het leven. Voor mij is het helder dat bewustwording essentieel is voor iedereen. Waarvan, dat is voor iedereen anders. Want iedereen heeft andere dingen op te lossen, die hem of haar gevangen houden binnen bepaalde patronen, structuren, systemen, ofwel: angsten. Als je jezelf in de spiegel durft te kijken om te gaan begrijpen waarom jij bepaalde problemen of belemmeringen ervaart en je gaat ze vanaf de wortel oplossen, dan doe je alles wat je kunt doen, om de verbinding met je ziel te versterken. Je wordt dan steeds sterker en vrijer en dat betekent dat je onafhankelijk wordt van het systeem. Geluk wordt dan heel simpel.

Dus ik wens je veel moed in 2012,

om je meest persoonlijke en essentiële uitdaging aan te gaan.

Stef van Beek

www.globalsoul.nl

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Global Soul en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s