Aardig en onaardig:

bijzondere woorden die we nog beter kunnen begrijpen

Ik was vanmorgen in mijn dagboek aan het schrijven over een bekende die de drang voelt om te ontsnappen aan het aardse en aan de dagelijkse werkelijkheid. Hij trekt zich vaak terug in zijn magische gedachtewereld. Waarom hij vlucht? Ik heb het idee dat hij een wereld om zich heen verzameld heeft die onveilig aanvoelt, waarin er niet altijd even vriendelijk met hem omgegaan wordt. Hij heeft een dikke huid nodig om bij zichzelf te blijven en om zijn eigen keuzes te maken. Het jammere daarvan is dat je zo’n dikke huid overal mee naartoe neemt, ook waar die niet nodig is. En dat helpt hem dan niet om mooie ervaringen te hebben met mensen die hem wél een goed gevoel geven. Terwijl het toch zo fijn kan zijn, hier op aarde…

Onaardig

Al schrijvende hierover, zag ik ineens een overeenkomst tussen die bekende en de vele bijzonder gevoelige kinderen die er de laatste jaren (of decennia) geboren worden: zij voelen zich vaak niet thuis op aarde, omdat ze een warm welkom missen. Tegenwoordig worden zulke bijzondere kinderen die niet passen in het onderwijssysteem, door psychologen gediagnosticeerd als een of ander probleemgeval, en opgezadeld met een “rugzakje”. Wat een signaal aan de klasgenootjes is dat? “Ik ben een probleemgeval en daar word ik voor behandeld.” Soms krijgen ze zelfs pillen, om hun “lastige gedrag” onder controle te krijgen. Indirect kom ik wel eens met hen in aanraking, via hun ouders die ik coach. De vraag die bij mij dan steeds weer opkomt: Willen wij het onderwijssysteem passend maken voor elk kind, of willen wij alle kinderen (hoe dan ook) passend maken voor het systeem?

Op dit moment zie ik de meerderheid nog kiezen voor dat laatste. Veel docenten en ouders denken dat het kind mee moet kunnen in het systeem. Blijven we bij dat onaardige standpunt, dan zorgen we ervoor dat een groeiend aantal kinderen zich niet thuis voelt op aarde. Heel moeilijk wordt het dan voor hen, om echt te landen en met hun aandacht in het hier en nu te zijn. En ook al proberen die kinderen te voldoen aan wat er van hen gevraagd wordt (door binnen de hokjes te kleuren), ze raken eerder zichzelf kwijt dan dat het ze lukt om “normaal” (volgens de norm) te worden. Jammer dat de rijkdom van hun “anders zijn” nog door zo veel mensen niet gezien wordt. Ze zouden zo’n mooie, oorspronkelijke bron van inspiratie kunnen zijn voor de verfrissing, verversing en verrijking van onze verouderde maatschappelijke structuren, waar nog steeds zo veel mensen aan meewerken. Waarom zijn we in plaats daarvan niet wat “aardiger” voor de meesters van de toekomst?

Aardig

Aardig…, een prachtig woord eigenlijk. We zijn zo gewend aan de gebruikersbetekenis, dat we niet stilstaan bij het feit dat het eigenlijk “zoals de aarde”, of “aards” betekent. De aarde zelf is dus wél aardig, gastvrij, verwelkomend, warm en onvoorwaardelijk. Natuurlijk! De aarde, de natuur geeft het goede voorbeeld op zo veel manieren. We doen alleen te weinig met die inspiratie. Integendeel, we putten de beperkt aanwezige fysieke hulpbronnen uit, en we zorgen niet voor onze planeet. En zoals we onaardig zijn voor de natuur buiten onszelf, zijn we ook onaardig voor het natuurlijke binnen onszelf. We leven dus op een manier die in strijd is met Moeder Aarde.

Het is aan ieder van ons om het anders te gaan zien en anders te gaan doen. Ik ben dankbaar dat de Nederlandse taal mij via dit woord “aardig” wederom tot een nieuw inzicht brengt. Ik denk dat de aarde aan iedereen die zich hier (soms) niet thuis voelt, de volgende bevestiging wil meegeven:

De aarde is een aardige plek die ook jou welkom heet. Voel je welkom, geliefd en vrij. Bij je geboorte heb je het bestaansrecht cadeau gekregen. Alleen is je dat waarschijnlijk nog niet verteld. Bij deze: Jij bent helemaal goed zoals je bent. Met je hart voel je of iets klopt of niet klopt. Dat is je eigen weten, en daarop kun je vertrouwen. Het is ook jouw wereld en je mag deelnemen op je eigen manier, zolang je ook aardig bent voor anderen en je omgeving. Je mag ruimte innemen met wie je bent, waarbij je natuurlijk ook de ruimte van anderen respecteert. Je bent hier om jezelf en je bewustzijn te ontwikkelen, met behulp van alle inspirerende ervaringen die je zult hebben. Zo kun jij een vorm vinden die bij je past, om je te liefde delen met anderen. Met jouw unieke inbreng kun jij de wereld een beetje mooier maken.

En als iemand onaardig is tegen jou, je wilt beïnvloeden en voorwaarden aan jou stelt, dan heeft diegene deze boodschap vast nog niet ontvangen. Laat je niet van de wijs brengen door deze arme ziel die zijn eigen waarheid niet kent, en die zelf overtuigd is door anderen. Ook al zou de hele maatschappij achter hem of haar staan, zolang jij je eigen weten voelt en koestert, pakt niemand die van je af. De aarde staat achter je. Je kunt deze boodschap over aardig en onaardig en over het bestaansrecht natuurlijk delen met diegene die onaardig voor je is. Misschien is het net de bevestiging die hij of zij nodig heeft om op een dieper niveau wakker te worden.”

www.globalsoul.nl

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Global Soul Column en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Aardig en onaardig:

  1. Conny Coppen zegt:

    Prachtige woorden aardig en on-aardig. Taal is mooi. Er zit zo veel in dat we vaak niet beseffen. ‘Aard’, zonder ‘e’ is er ook een die past bij jouw verhaal. Als je naar je eigen aard of natuur mag leven, ben je ook vanzelf aardig. Als je zo nodig anders moet zijn omdat je in het keurslijf moet van hoe het systeem het wil, en jouw eigen unieke aard niet gezien wordt of zich niet welkom weet, dan is dat wezenlijk pijnlijk. Dan is het moeilijk om te aarden en dat maakt natuurlijk onaardig. Dan ga je hooguit proberen om aardig te DOEN. Alles kost dan moeite en wordt onecht.
    Ik ga deze woorden weer opnieuw belicht mee nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s