Leven ten tijde van corona: deel 2

Alles is anders. Tijd om in de spiegel te kijken?

Je leert mensen wel kennen in deze tijd van de corona-crisis. Zoals dat in elke crisis of oorlogstijd eigenlijk wel het geval is. Vanuit hoe iedereen reageert op deze veranderde werkelijkheid kun je heel veel opmaken. Dus waarom zouden we niet even stilstaan bij hoe de overheid en jij zelf omgaan met deze tijd van onzekerheden? Tijd genoeg, toch?

Wat zegt het over onze overheid? 

De nieuwe regels in deze crisis worden bepaald door de overheid. Wat mij opvalt in de persconferenties is dat er aan de ene kant wordt erkend dat we nog steeds niet zo veel weten, maar dat er wel beslissingen genomen worden die voor iedereen gelden. Waar ik me een beetje aan stoor, is dat de schijn gewekt wordt dat ze zich beroepen op wetenschappelijk onderzoek, maar dat in alle gepresenteerde “feiten” de woorden “waarschijnlijk”, “de kans op besmetting” en “dan wordt de kans groter dat” worden gebruikt. Er is in wezen nog bijna niks wetenschappelijk bewezen van dit nieuwe fenomeen. Het OMT (Outbreak Management Team) heeft allerlei waarschijnlijkheden in maatregelen omgezet, die door de bange overheid worden opgelegd aan de bevolking in het hele land. Terwijl er niet overal dezelfde corona-werkelijkheid is.

Zonder harde bewijzen heb ik persoonlijk moeite met het idee dat je besmet kunt worden door iemand die nog niet ziek is, of die geen symptomen vertoont. Een echte bangmaker is dat voor velen. Een andere twijfelachtige bewering die onze overheid doet, is dat we de ouderen beschermen door ze op te sluiten. En dat terwijl het zorgpersoneel zelf in en uit loopt, zonder dat zij beschermende kleding en mondkapjes dragen. Zo kunnen zij de bejaarden en dementen besmetten, terwijl essentiële, voedende contacten met gezonde geliefden van hen weggehouden wordt. Is dat beschermen? En dat allemaal omdat we misschien dingen weten die extra gevaarlijk voor hen kunnen zijn. Wie vertegenwoordigt die ouderen eigenlijk…?

Is de maakbaarheid van onze maatschappij nog wel overtuigend?

Wetenschappers en rationeel ingestelde mensen geloven erg in de maakbaarheid van alles eigenlijk. Onze bijna alleskunnende en bijna allesbeheersende systeem maakt op dit moment dus even een behoorlijke crisis mee, die zelfs onze overheid bang maakt. Want wat gebeurt er? Er is een virus uitgebroken dat wereldwijd slachtoffers maakt. Ja maar dat doet de griep toch ook elk jaar? Nee, dit is veel erger. Waarom? Omdat we niet precies weten hoe dit virus werkt en in elkaar zit, zijn deze doden veel erger dan de griep, hongersnood of aids. Maar het zijn toch net zo goed doden? Zijn het er zoveel mee dan? Nee, daar gaat het niet om. We zijn de controle kwijt, daar gaat het om. We weten bij COVID-19 niet wie er ziek wordt en wie er dood gaat. We begrijpen het niet, begrijp dat dan! 

Net zoals kinderen die erachter komen dat Sinterklaas niet bestaat, valt er ook voor ons een zekerheid weg dat de wetenschap alles weet en dat de overheid ons tegen elk gevaar beschermt. De maakbaarheid van het leven, de veiligheid en de realiteit blijkt een illusie te zijn. 

Zo is deze crisis voor mijn gevoel een enorme kans voor iedereen om die illusie, de schijnzekerheid van de maatschappij zoals die was voor deze crisis, op te geven. Als het systeem dat eeuwenlang is opgebouwd onder leiding van kerk, wetenschap en economie, door zo’n klein virusje ontworteld kan worden, dan hebben we te veel vertrouwen geschonken aan een onbetrouwbare basis. Het vertrouwen verliezen in een basis, die de wereld qua natuurlijke rijkdommen, dieren en mensen uitput en uitholt, is een verademing. Zo’n onverantwoordelijk systeem dat om geld en macht draait, dat de verschillen tussen rijk en arm chronisch blijft vergroten en waarin de beslissingen van overheden en bedrijven op een steeds kortere termijn gericht zijn, kun je met een gerust hart een decadent systeem noemen.

En kom jij nu ook tevoorschijn?

Dat deze crisis helpt om de kwetsbaarheden van dit geglobaliseerde wereldsysteem bloot te leggen, geeft ons de kans om te zien wat er allemaal niet klopte en te bedenken hoe we het anders willen. Daar dient elke crisis voor. Wat voor wereld willen we eigenlijk? Zijn we bereid om onze rijkdommen eerlijk te verdelen met onze medemens? Zijn we bereid om de natuur als gelijkwaardige te zien, waardoor we niet langer onbeperkt en onverantwoordelijk ervan kunnen nemen wat we willen, zonder iets terug te doen om de balans te herstellen? En persoonlijker: jij wordt door deze crisis misschien ook stil gezet om je af te vragen welke rol jij zelf speelt. Ben je blij met die rol? Ben je gelukkig met je leven, je relatie, je gemaakte keuzes, je werk? Leef jij je droom of passie? Of heb je tot nu toe een “belang-rijk” en praktisch leven geleid, dat paste in het systeem waarin je bent opgegroeid, of in het verwachtingspatroon van anderen?

Vrijheid is dat je met vertrouwen vanuit je hart gaat kiezen wat jij wilt en wat jou vervult. En dat je altijd mag terugkomen op eerder gemaakte keuzes, zodra je daar niet meer achter staat. Of omdat je simpelweg een andere keuze wilt maken die beter voelt. Dan kom jij persoonlijk tevoorschijn en laat je jezelf zien. En laat nu net de Koning dit voorbeeld gegeven hebben tijdens de Dodenherdenking van 4 mei, die door een bijzonder persoonlijke speech ineens veel meer mensen positief wist te raken. Ineens kregen we te zien wie hij is en dat is prachtig. Sowieso waren de 4 en 5 mei van 2020 door deze bijzondere omstandigheden voor mijn gevoel veel persoonlijker, inhoudelijker en betekenisvoller dan in eerdere jaren, toen het soms niet meer dan een ritueel en een feestje leek. Brengt de corona ons dan toch iets goeds?

Gaan we geholpen door deze corona-crisis misschien allemaal iets meer stilstaan, iets meer voelen en iets meer open en kwetsbaar zijn, nu we ook echt stilgestaan hebben bij de vrijheid, en dat die niet vanzelfsprekend is? De vervolgvraag die dan nu nog rest is: waar dient jouw vrijheid en leven eigenlijk voor? Bij elke keuze die je maakt krijg je een nieuwe kans om te voelen wat je wilt vanuit je hart, om jezelf uit te drukken en persoonlijk te zijn. En vertrouw er dan maar op dat ook jouw openheid goed ontvangen wordt, net zoals die van de Koning.

http://www.globalsoul.nl

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Global Soul Column en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s