Van angst naar vertrouwen

Het echte leven begint waar controle eindigt

Het jaar 2020 heeft een pandemie van angst teweeg gebracht. De angst voor het verlies van controle heeft door de samenleving heen gewoekerd, veel meer nog dan het virus. Ik wil je uitnodigen om te accepteren dat er eigenlijk maar heel weinig is dat we kunnen controleren in het leven. En juist die dingen maken het leven mooi, moeilijk, uitdagend en interessant. Ik zou zelfs willen stellen: het echte leven begint waar de controle eindigt. De wilde natuur bijvoorbeeld. De liefde. Een crisis in je leven die aangeeft dat het anders moet. Een plan dat niet door kan gaan, waardoor er vrije ruimte ontstaat. Een baan die je kwijtraakt, waardoor je de kans krijgt om een nieuw pad te kiezen….

The crack is where the light gets in. Dat is ook waarom ik altijd veel meer genoot van het reizen door materieel gezien arme landen, dan door het (relatief) perfect georganiseerde Nederland. Een treincoupé vol digitaal geoccupeerde mensen is gewoon niet zo inspirerend. Eerder dodelijk voorspelbaar en saai. Van een paar Latijns-amerikaanse vrienden leerde ik tijdens nachtelijke wandelingen door gevaarlijke delen van een Ecuadoraanse stad, dat angst nooit een optie was. Dan zou je een hoop narigheid aantrekken. Nee, om te overleven moest je wakker en alert zijn. En mocht iemand erover denken om je te bedreigen, dan moet je laten weten dat je diegene doorhebt en dat je toch niet bang bent.

Angst is niet alleen gevaarlijk. Het is ook ongezond. Ik ken mensen die door de stress van de afgelopen maanden allerlei serieuze, stressgerelateerde gezondheidsproblemen hebben gekregen. En iedereen weet dat angst een slechte raadgever is. Als je je door angst laat leiden en deze pas weer loslaat als de controle schijnbaar hersteld is, dan heb je een waardevolle kans gemist. Zo zitten veel mensen te wachten op een vaccin, dat ze op eigen risico kunnen krijgen. Het laat zien hoe wanhopig mensen op zoek zijn naar het herstel van die controle.

Omdat het zo’n uitdaging is voor bijna iedereen, wil ik het hebben over de andere optie: vertrouwen. Waarop moet je vertrouwen? Waarop kún je vertrouwen? Je hebt de afgelopen maanden gezien wat er gebeurt als je vertrouwt op iets dat kan wegvallen, een schijnzekerheid. Toch geeft dat je wel de kans om je vertrouwen te herijken en te baseren op iets anders dat niet om kan vallen. Ik hoop dat je het me niet kwalijk neemt, dat ik als authenticiteitscoach nogal een promotor ben van het zelfvertrouwen als basis.

Het is algemeen bekend dat zelfvertrouwen een goede raadgever is. Toch? Maar hoe krijg je zelfvertrouwen als veilige basis in jezelf? Hoe stap je in dat vertrouwen? Hoe krijg je weer een helder en schoon contact met de stem van je hart? Ik zou graag een pasklaar antwoord hebben op deze vragen. Maar iedereen heeft zijn eigen antwoord hierop. Iedereen heeft op een bepaald punt in zijn of haar leven iets beleefd, waardoor dat zelfvertrouwen van binnenuit, is verdwenen. Het is het moment waarop het leven gecompliceerd is geworden, toen er iets gebeurde dat je onzeker heeft gemaakt. Je bent toen verstoten uit je kern, uit je authenticiteit en uit je onvoorwaardelijke vertrouwen. Het gekke is dat dit pijnlijke moment, waar jij geen schuld aan hebt gehad en dat zo’n impact op je leven heeft gekregen, nog niet eens het grootste probleem is. Nee, het is vooral hoe je er daarna mee omgegaan bent, of er juist niet mee omgegaan bent.

Wat je meemaakt krijgt pas waarde als je het verwerkt. Door inspirerende ervaringen te verwerken, vergroot je je bewustzijn. En als je iets traumatisch meemaakt, is verwerking nodig om de wond te helen en de boosheid, het verdriet, de angst weg te laten vloeien. Dus verwerking is het meest essentiële wat we kunnen en zouden moeten leren in ons leven. Het verrijkt en verschoont je leven. Het laat je leren van je ervaringen, en het maakt je steeds sterker en bewuster.

Als het zoiets essentieels is, waarom leren wij er dan niks over op school en thuis? Tja, dat is ook mijn vraag altijd geweest. En nog. Wij moeten dat blijkbaar nog steeds zelf uitvogelen, wat we vaak pas doen nadat we vastgelopen zijn in het leven of op het werk. Maar goed, beter laat dan nooit.

Ik ben geneigd om hier nu te gaan uitleggen wat verwerking is, maar mijn ervaring is dat je dan afhaakt omdat het te theoretisch wordt. Kennis over verwerking is niet persoonlijk genoeg. Ik heb het ook eerst moeten ervaren, om te ontdekken wat het precies is en hoe het moet. Als je er klaar voor bent om jezelf schoon te maken en je te bevrijden van de ballast die je al een tijdje met je meedraagt, dan wil je persoonlijke aandacht en uitleg, en echte (wederzijdse) communicatie. Dan wil je ook vragen kunnen stellen en jouw situatie of ervaringen kunnen delen.

– Als je hierover meer wilt lezen kun je mijn boekje “Een essentialistische kijk op authenticiteit” in PDF vorm bestellen.

– Als je hierover een kleinschalige, interactieve lezing wilt bijwonen, dan kan dat. Je kunt je aanmelden per mail, en dan organiseer ik een gelegenheid zodra het weer kan. Of je zorgt zelf voor een klein groepje van geïnteresseerden en nodigt mij uit om te komen spreken. Mail: stefvanbeek@hotmail.com

– Als je liever een persoonlijk traject authenticiteitscoaching wilt beginnen, kun je contact opnemen om je wens en de mogelijkheden te bespreken. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een Tripje naar de Vrijheid, of deelnemen aan een Retraite aan Zee (2 etmalen lang aandacht, rust, persoonlijke ontwikkelings-inspiratie en genieten in Zeeland).

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Global Soul Column. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s